♥ I don’t suffer from insanity, I enjoy every second of it!♥

Färgers betydelse

Kategori: Allmänt

Jag tycker det är jättespännande med färger och hur dom påverkar oss. Jag har läst mycket om färger och hur man kan använda dom för att känna sig annorlunda osv. Tex varför McDonalds hade så mycket oranget i sin inredning var för att orange gör en hungrigare. Som sagt jätte fascinerande , jag har hittat en bra text här nedanför som ni kan läsa lite hur man reagerar på olika färger!


Röd

Färgen röd är den mest vibrerande av alla färger. Den stimulerar binjurarna och neuroner. Rött är idealistiskt att klä sig i när du vill ta en lång promenad eller vill träna eftersom det är en stärkande färg. Men för mycket exponering av rött kan orsaka stress; och rött kan även ge frustration och framkalla ilska. Färgen röd är symbolen för kärlek; den stimulerar hjärtrytmen och andningen. Forskning visar att män känner mer tillgivenhet gentemot kvinnor som bär rött. Bär rött och du kanske har tur och fångar mannens uppmärksamhet.

Gul

Har du någonsin funderat på varför Smiley är gul? Anledningen är att gult hjälper till att frisätta Serotonin i hjärnan, den kemikalie som får oss att känna glädje och välbefinnande. Studier har visat att färgen gul ökar koncentrationen och ger hjärnan och nervsystemet en ”wake-up call”. För mycket gult kan orsaka trötthet. Studier visar att barn gråter mer i ett gult rum. Det är den svåraste färgen för ögonen och människor kan ofta tappa humöret i ett gult rum. Gult är välgörande för metabolismen och är en vanlig matfärg. ”Yellow is capable of charming God”. – Vincent Van Gogh

Blå

Om du vill ha lite kreativ juice rinnandes ut från ditt sinne exponera dig då för färgen blå. Den har en lugnande effekt på människan och hjälper till att producera lugnande kemikalier till hjärnan. För mycket blått kan framkalla depression. Blått används ofta inom företag där det är viktigt med samarbete och lojalitet. Material i blått verkar vara lätta i vikt; det är en av anledningarna till att tyngdlyftare tycker att det är lättare att hantera tunga vikter i ett gym som är målat i blått. Forskning har visat att när människor serveras mat som är färgad med blått tappar de aptiten. För de som vill gå ned i vikt kan ett blått kök kanske hjälpa till. Studier visar att en middag som serveras i ett blått rum äter 3 gånger mindre kalorier än de som äter i ett gult eller rött rum.

Svart

Svart signalerar kraft och auktoritet, den representerar kunskap och intelligens. Det är den mest populära färgen inom Fashion-industrin p.g.a dess association med stil och trend, svart får människor att se smal ut. En matprodukt som är förpackad i en svart färg inbringar mer vinst eftersom den anses vara av högre kvalitet. Svart är den mest aggressiva färgen, studier visar på att hockeylag som bär svarta tröjor blir oftare straffade för ojuste spel än andra.

Vit

Anses vara den mest neutrala färgen. Barnprodukter tillverkas ofta i vitt då den symboliserar oskuld och renhet. Vitt används av läkare och sjuksköterskor för att visa sterilitet och renlighet. I kläder, associeras vitt med sofistikerat. En undersökning visade att människor som har handskakningar (tremor) inte skakade lika mycket i ett vitmålat rum vilket bevisar att färgen vit har en lugnande effekt.

Grön

Grönt representerar naturen och är den mest populära färgen i inredningsdetaljer. Anledningen till det är dess rogivande effekt. Grönt ger en avslappnande effekt och mildrar stress. Det har bevisats att grönt förbättrar visioner. Medeltida brudar bar grönt som betecknade fertilitet. Grönt har en helande och hygienisk effekt och det är en av anledningarna till att färgen ofta används på sjukhus. Människor som arbetar i gröna kontor är mer tillfreds med sitt jobb. Det har även visats att folk shoppar mer i affärer som målats i färgen grön.

Rosa

Är den mest romantiska färgen av alla färger. Den är rogivande och associeras med kvinnlighet. Att måla sportlagets omklädningsrum i rosa minskar ilska och oroligheter. Det är en av anledningarna till att fängelser i USA är rosamålade för att hålla fångarna lugna. Dr Alexander Schauss, from American Institute of Biosocial an Medical Research förklarar att, ”även om en person försöker att bli arg eller aggressiv i närheten av rosa, kan han inte. Hjärtmuskeln kan inte rusa tillräckligt fort.

Violett

Violett symboliserar adlighet, lyx och sofistikering. Människor som bär violett uppfattas som väldigt friska. Violett utvecklar andlighet och djupa tankar. Det har visat sig att violett färg är hjälpfull i att intensifiera sexuell aktivitet.

Orange

Färgen du behöver för att bli på bättre humör. Det är en kombination mellan rött och gult och ger därför effekten av båda. Orange stimulerar mentala förmågor och är en utmärkt färg att använda vid examensprov. Orange ökar aptiten. Orange är en färg att bli glad av.Kommentera inlägget här: